Vakanties en tochten

De fiets is het ideale vervoermiddel voor de vakantie: je ziet veel van de omgeving maar je kunt redelijke afstanden afleggen en wat bagage meenemen. Te voet zie je nog meer, maar blijf je in een klein gebied en je hebt je spullen zwaar op je rug. Met de auto kun je grote afstanden afleggen en veel meenemen maar zie je weer weinig van het landschap dat je doorkruist. De fiets is dus een mooie middenweg.

Verder is fietsen gezond, sportief en je bent lekker buiten bezig. Het valt echter toch niet mee om de familie mee te krijgen, het fietsvirus heb ik blijkbaar toch (nog) niet overgebracht. Toch hebben we een aantal fietsvakanties gedaan, daarnaast heb ik ook een paar tochten gereden met collega's. Inmiddels gaan de kinderen (bijna) niet meer mee, heeft mijn vrouw last van haar gewrichten en mag niet meer zo lang fietsen en niet meer zo steil klimmen. De laatste jaren daarom geen trektochten meer met de fiets maar met de auto en nemen we de fietsen mee voor fietstochten in de omgeving. Ook leuk!

Klik op de foto's voor een groter formaat! (en dan bv met Backspace (of Alt-pijl links) terug naar de vorige pagina).

2023 nieuw huis en verhuizing
Vanwege klussen in en verhuizen naar ons nieuwe, duurzame huis dit jaar niet op vakantie geweest. Maar al dat klussen is wel de moeite waard, nu wonen we in een duurzaam houten huis (CPO project met 40 huishoudens), 30% kleiner, goed geisoleerd, vloerverwarming, zonder gas, met een gezamenlijke warmteopslag van warmte van zonnecollectoren. Zie meer&deel.

2022 Jutland (Denemarken)
Eerst zijn we dit jaar opa en oma geworden! De geboorte van ons kleinkind Mette wilden we natuurlijk niet missen, daarom dit jaar wat later en wat korter op zomervakantie. Bijna 2 weken weggeweest met de 3Dog tenttrailer naar Jutland, het centrale deel van Denemarken. We wilden wel eens naar dit land, ook wat koeler ten opzichte van hittegolven in Nederland en Frankrijk. Eerste camping was Tipperne in Nymindegab aan de Noordzeekust, met prachtige stranden. Ook gefietst naar het Tipperne vogelreservaat met uitkijktoren (foto 2-5). Tweede camping in Sevel in het midden, wat heuvelachtiger en bij mooie meren. Ook in een grote kalkgroeve geweest (foto 6-7). Tenslotte een camping bij Arhus, met vlakbij een Japanse tuin en in Arhus het prachtige Moesgaard museum (foto 8-10)). Bij een fietstocht ook een nieuwe eco-wijk ontdekt (Nye), dat is leuk omdat we zelf ook bezig zijn met een nieuw eco huis in meer&deel.

3Dog tenttrailerkust NymindegabNoordzee NymindegabTipperne reservaatTipperne uitzichttoren

wandelen FlyndersokalkgroeveJapanse tuinMoesgaard museumeco wijk Nye

2021 Rugen (Noord-Duitsland)
Dit jaar konden we weer wat langer en verder op zomervakantie. Bijna 4 weken weggeweest met de 3Dog tenttrailer naar het (wadden) eiland Rugen. Met korte stops in Bourtange (Groningen, 1e foto), Hamburg (2e foto) en Rugen. Mooi weer (beetje fris), prachtige witte kliffen kust, boomwandelpad, veel gefietst, kraanvogels gezien. Op de terugweg Osnabruck (laatste foto).

2020 Aartswoud en Dwingeloo
Geen vrolijk jaar, door allerlei omstandigheden. Onder andere vanwege corona een korte zomervakantie met de 3Dog tenttrailer in Nederland, op twee campings. Een weekje op een kleine, rustige camping bij de boer in Aartswoud, met fietstochten naar de zee (via Schagen naar St.Maartenszee) en het IJsselmeer (Medemblik). Daarna via de Afsluitdijk naar Drenthe, de fietsprovincie van Nederland. Een weekje op een grote maar luxe camping bij Lheebroek. Fietstochten naar Dwingeloo (Ruinen, Nat.park Dwingelenderveld), Westerbork (Beiloo, radiotelescoop en nationaal monument Kamp Westerbork). Inderdaad hele mooie fietsroutes! Nederland is o
ok leuk, maar de vakantie was wel een beetje kort.


sporen stoomtram NH-noord, stoomtram Medemblik, jachthaven Medemblik, lunch plek bij pluktuin, groendak camping Dwingeloo


eindelijk een hunnebed, fietsen mooi Drenthe, sluisje in kanaal buiten gebruik, radiotelescopen en indrukwekkend monument Kamp Westerbork

 

2019 Bodensee en noord Italie
Een zomervakantie in Duitsland, Oostenrijk en noord Italie met de 3Dog tenttrailer. De Bodensee, omdat ik in Friedrichshafen graag eens met een zeppelin 2.0 wilde vliegen, zie Zeppelin NT. Heel erg leuk, maar erg duur. Daarna nog enkele weken in Oostenrijk (Nuziders), de Dolomieten (Valmalene) en Lago di Piano (tussen Comomeer en meer van Lugano) in noord Italie. Hoewel ook Italie niet echt bekend staat als ideaal fietsland, was er bij Lago di Piano toch een mooi fietspad aangelegd op een voormalige spoorweg, zodat je vanaf de camping naar Menagio (Comomeer) of Lugano kunt fietsen. Ook hebben we gefietst rond Basel, erg leuk fietspad langs de rivier naar de binnenstad. Verder veel gewandeld in de bergen, ook leuk!


kaart route, zeppelin NT, cabine voor 14 passagiers, pilote en stewardes, uitzicht over de Bodensee


mooie sculpturen van natuurlijk materiaal in Arte Sella, het Comomeer, opvallend veel mountainbikers bij berghutten, Saarlouis

2018 United Kingdom
Nu het nog kan voor de Brexit: een zomervakantie in Engeland met de 3Dog tenttrailer. Engeland is mijn favoriete vakantieland, zoveel mooie gebieden en zulke aardige mensen. Maar het staat niet echt bekend als ideaal fietsland, toch zijn er veel plekken waar je fijn kunt fietsen. Zo hebben we prima fietspaden gevonden op voormalige spoorwegen zoals de Pennine Cycleway (Peak District) die toevallig langs onze camping Rivendale bleek te lopen. Op die website staat een heel netwerk van dit soort fietsroutes, absoluut een aanrader! Het Peak District is (met Yorkshire) toch wel mijn favoriete deel van de UK. Alhoewel ook Norfolk (Sandringham Estate), de Cottwolds, de Mendip Hills (Cheddar) en de zuidkust (Jurassic coast, Hastings) ook heel erg leuk bleken. Verder fietsstad Oxford, waar schrijvers als J.R.R.Tolkien (Lord of the Rings), J.K. Rowling (Harry Potter) en Lewis Carrol (Alice in Wonderland) ooit woonden en/of werkten. Zoveel te zien en zo weinig tijd!


Norfolk Snettisham, Peak District Rivendale, Pennine Cycleway Hartington, High Peak Trail, Peak District Edale


Gloucester Slimbridge, Cottwolds Mendip Hills Cheddar, Oxford jaagpad, Glastonbury Thor, Durdle Door (Jurassic coast)

 

2017 Italie, Kroatie, Slovenie
Ook deze zomer op pad met de 3Dog tenttrailer met de fietsen op de dissel. Heerlijk gefietst in Italie van Aquileia (boven Venetie) naar Palmanova en Grado. Tweede stop was Kroatie, Vrsar met bezoek van Porec, Pula, Rovinje en Kamenjak waar we met gehuurde moutainbikes in dit prachtige natuurpark hebben gereden. Na zon en zee in Istrie doorgereden naar de prachtige (maar ook erg toeristische) Plitvice meren. Daarna Slovenie: de geweldig leuke en zeer ontspannen hoofdstad Ljubljana en de Sloveense Alpen boven Lake Bled. Hier gefietst op het fietspad D2 van Bled naar Italie over een voormalige spoorweg, heel plezierig fietsen in een prachtig landschap. Slovenie is echt een aanrader!


opgravingen Aquileia (It) lagune Grado bij Venetie; camping Istrie (Kroatie) Amfitheater Pula Istrie (Kroatie) Kasteel Frankopanski Grad


moutainbike rent en Kamenjak natuurgebied Istrie; Sloveense alpen (Slovenie); fietspad D2 Bled-Italie; fietspad D2 grens met Italie

 

2016 Frankrijk Pyreneeën
Fijn op vakantie met onze nieuwe combinatie: een stoere 3Dog tenttrailer met de fietsen op de dissel. Tijdens deze kampeerreis hebben we verschillende tochten met de fiets gemaakt, telt dat nog als fietsvakantie? Tochtjes langs het Lac d'Orient en naar Albi. In de Pyreneeën komt van fietsen niet veel, wel veel gewandeld in de bergen en met de telesiege naar de Pic du Midi. Op de terugweg een camping Meihan bij het Canal de Garonne, een romantisch kanaal met bootjes die varen van sluis naar sluis. Waar je fijn kunt fietsen over de voormalige trekschuit paden langs het kanaal naar oa Marmande, met zijn fete en prachtige kathedraal met moderne glas-in-lood ramen. Tenslotte naar Normandie, Jumieges aan de Seine monding, met de mooie abdij ruine met het prachtige park vol kunstwerken. Fietsen als god in Frankrijk!

 

2016 Movares Wielerclassic 80 km
Dit keer was de Wielerclassic in Utrecht met drie afstanden, 80-125-155km, gekozen voor de 80 km zie route. Deels een bekende route via vliegveld Soesterberg (kruisen van de voormalige startbaan!), Maarssen, de Amerongseberg en via de Rijndijk en Wijk bij Duurstede terug naar Utrecht. Goed weer, met aan het eind van de dag dreigend onweer dat gelukkig pas losbarstte na de aankomst. Ondanks ook nu weer weinig training (de Berg blijft lastig, zie de foto's) was het met de iets kortere afstand prima te doen en weer gezellig als vanouds.

 

2015 Fietsvakantie Hanzesteden/Oostzeekust
Weer met zijn tweeen op pad in de zomervakantie! Carla kan nog steeds niet voluit fietsen met haar knie, daarom dit keer geen fiets trektocht maar met de auto met de fietsen achterop. We reden de Hanzestedenfietsroute van MichaŽl Wannet, zeer aanbevolen! De routeboekjes zijn al een groot plezier bij de voorpret en zijn handig onderweg. Bovendien levert de auteur naast de beschrijving in de routeboekjes ook GPS-tracks van de routes. De combinatie van cultuur (Hanzesteden als Lubeck, Rostock en Wismar, maar ook Berlijn) en fietsvriendelijke natuur (Rugen, Oostzeekust) is erg aantrekkelijk. Hieronder een kleine impressie van onze tocht:

Potsdam

 

2015 Movares Wielerclassic 100 km
In 2014 helaas verstek moeten laten gaan wegens andere verplichtingen, in 2015 was ik er weer bij! De Wielerclassic 2015 was in Utrecht (enigszins Tour gerelateerd, zie route), een erg mooie route ten oosten van Utrecht in de polder. Vaak langs riviertjes of vaarten, met plaatsen als Vlist, Haastrecht, Woerdense Verlaat en Oud-Zuilen. We begonnen met wat regen maar al snel droog en ideaal fietsweer. Ondanks weinig training vooraf ging het fietsen prima, heerlijke dag!

<naar boven>

 

2013 Lustrumeditie Movares Wielerclassic 105 km
De Lustrumeditie Wielerclassic 2013 was dit jaar weer rond Utrecht (zie route). De start was bij Movares, starter was Klaas Strijbis en de verzorging was weer prima. Het weer was ´s morgens behoorlijk fris maar werd ´s middags lekker zonnig. De heuvels in het parcours kosten moeite - ook dit jaar weer nauwelijks getrained van te voren - maar waren goed te doen. Prachtig stuk over de dijk langs de Rijn, kan het hollandser? Het was weer een mooie tocht! Foto's van Martin Wolve.

 

2012 Movares Wielerclassic 100 km
De Wielerclassic 2012 had een prachtige route (zie route), omgeving Arnhem. De start was bij het regiokantoor, starter was Mark en de verzorging was weer buitengewoon. Het weer was zonnig maar behoorlijk fris. De heuvels in het parcours waren zwaar voor mij, nog veel te weinig gefietst dit jaar. Maar toch gehaald, het was weer een prachtige dag. Foto's van Martin Wolve.

 

2011 Movares Wielerclassic 100 km
Ivm noodweer op de geplande dag was de Wielerclassic uitgesteld tot na de zomer. Hierdoor wel wat minder deelnemers. Ook nu weer een mooie tocht in de omgeving van Utrecht, prachtig weer, prima organisatie en gezellig. Ditmaal ging de tocht en het klimmen op de Amerongse berg prima, ondanks een straf tempo. Op de laatste foto zien we toch een stop voor een incidentele lekke band.

statiefotostartberg valt niet meetrappenontspannen uitfietsenlek bandje

<naar boven>

 

Altijd heb ik al de ligfiets willen uitproberen in extreme omstandigheden, bijvoorbeeld in de bergen of op de lange afstand. Hieronder mijn enige 'extreme' tochten.

2010 Fietsvakantie Noord-Frankrijk 2x 500 km
Na tientallen jaren weer eens een fietsvakantie met z'n tweeën! Een week fietsen naar Lembach (Elzas), een weekje in een vakantiehuisje samen met de kinderen en een week terugfietsen. In Nederland de Lf07 Oeverlandroute gevolgd tot Roermond. Vanaf Roermond tot Trier de route gevolgd via duitse fietspaden (met wegwijzers, heel praktisch) langs de Rur, via de stuw- en vulkaanmeren van de Eiffel en langs de Kyll, zoals beschreven in de 'Groene weg naar de Middelandse Zee' van B.van Kan & B. v.d. Vlist (klik hier voor meer informatie). Deze alternatieve route door Duitsland is aangegeven als een makkelijker route dan de gebruikelijke fietsroutes door de Ardennen. Duitsland blijkt een prima fietsland met veel mooie fietspaden die bovendien erg handig zijn 'beschildert'. Het aangeven van de volgende bestemmingplaats met een routesymbool voor elke fietsroute is toch veel informatiever dan het wat dommige knooppunten systeem van Nederland.

Na Trier hebben we zelf een route uitgezet door het Schwarzwalder Hochwald, Saarland en het Pfalzer Wald, gebruik makend van duitse fietsroutes. Dat viel ons nog niet mee, toch behoorlijke hellingen gehad (misschien hadden we vooraf meer moet trainen) maar het was wel een erg mooie route. En fietsen blijft een heerlijke manier van vakantie houden.

vertrek.voorm.spoorwegpauze op toptrein/fiets tunnelte steilhofstadroerdal

.

aankomst LembachStrassbourgterugwegbrug Eiffelbrug Eiffellaatste duitse stad

 

2010 Movares Wielerclassic 100 km
Weer een hele mooie tocht, prachtig weer, prima organisatie en gezellig. Voor het eerst met mijn nieuwe Seiran, was toch even afwachten of dit wel ging. Zadel blijkt toch wat dun, daar moet ik wat aan doen. En het klimmen, ondanks de veel lichtere fiets, blijft zwaar. Misschien toch maar klik-pedaaltjes nodig? Net als vorig jaar ongetrained aan begonnen, veel last van mijn knieen, maar qua spieren en uithoudingsvermogen was het goed te doen ondanks het flink hogere tempo dan vorig jaar: 27-30 km/h. Heerlijke tocht! Zie de routebeschrijving

<naar boven>

 

2009 Movares Wielerclassic 100 km
Eerste Movares Wielerclassic en ik doe uiteraard mee! Geen basisconditie meer door al 3 jaar niet meer dagelijks fietsen, daarom deze keer een wat kortere afstand. Die overigens erg mee viel dankzij een wat lager tempo (zie de teller) en ondanks wat venijnige klimmetjes rond de berg van Amerongen (Utrechtse Heuvelrug). Prachtig weer, fris maar zonnig, en met een prima organisatie en verzorging! Hieronder een paar foto's als impressie.

 

2006 Grontmij tourtocht 180 km
Aan het eind van de vorige monster tourtocht zei ik "dat nooit meer". Maar de tourtocht 2006 in Zeeland verleidde me toch weer om mee te doen.

Het ging aanzienlijk beter dan in 2005, ik kon prima meekomen. De zon scheen overvloedig, zodat ik voorzien werd van een 'permanent T-shirt'. Hieronder een paar foto's.

 

2005 Grontmij tourtocht 170 km
Op mijn werk heb ik me laten overhalen om mee te doen aan de tourtocht 2005, een 170 km lange tocht door Friesland, Groningen en Drenthe. Voor een ongetrainde fietser als ik toch een behoorlijke uitdaging!

Het was inderdaad geen wedstrijd, maar wel stevig doorrijden. Ik had gekozen voor de langzaamste groep met een gemiddelde snelheid van 27 km/h. Een goed georganiseerde tocht en een prachtige route (bedankt Henk en Anton, en alle medewerkers), met als bonus een rondje over het TT-circuit in Assen. Het was zwaar, maar met enige hulp heb ik de tocht uit kunnen rijden. Als enige ligfietser heb ik toch het idee dat ik het met een racefiets niet gered zou hebben. Hieronder een paar foto's.

<naar boven>

 

2003 Zweden groepsreis 'fietsen met kinderen'
Met de fietsbus naar Zweden en daar rondtrekken met de luxe formule van Cycletours. Mooi land, schitterend weer. Kanoen, zwemmen, fietsen, een hele mooie vakantie. Omdat ik zelf de meeste foto's maak valt het niet mee om foto's te laten zien met de ligfiets erop. Overigens grappig dat de zweden ligfietsen heel bijzonder vinden, bij mijn geparkeerde ligfiets stond al snel een groepje nieuwsgierigen. Maar als we er zelf bij stonden, doen de verlegen/bescheiden zweden net of er niets bijzonders te zien is.

 

2002 Meivakantie Zeeland
Met goede moed vertrokken voor een fietstocht langs een aantal trekkershutten. Maar de wind zit stormachtig tegen en bij Huybergen trapt Carla zelfs de ketting doormidden.... daar sta je dan op vele kilometers van de dichtstbijzijnde fietsenmaker! Uiteindelijk met 1 kind teruggefietst, de auto opgehaald en de vakantie verder met de auto afgemaakt. Nog in het pre-digitale foto's tijdperk.

2000 Van Terschelling naar Eindhoven
Met de trein naar Harlingen voor een weekje op Terschelling, en daarna met de fiets dwars door Nederland terug naar Eindhoven. Schitterende vakantie, Nederland is echt wel mooi. Nog in het pre-digitale foto's tijdperk.

1994 Bretagne groepsreis 'fietsen met kinderen'
Toen de kinderen nog klein waren (3-4) zaten ze nog achterop. Prachtige tocht met Cycletours, maar in het pre-ligfiets en pre-digitale foto's tijdperk.

<naar boven>