Tweede ligfiets: Speedliner (M5) Blueglide (verkocht)
Na een jaar of vijf wilde ik een lagere en snellere fiets, comfortabeler en praktischer. Daarom naar de ligfietsdagen van de Liggende Hollander in Eindhoven om een aantal soorten uit te proberen. Want ook bij ligfietsen loopt het karakter uiteen van racefiets via all-rounder tot mountainbike. Uiteindelijk gekozen voor een Blueglide.

afbeelding

De Speedliner Blueglide (Fiets van het Jaar 1997) is een snelle allround ligfiets die het uitgekiende ontwerp van M5 combineerde met een betaalbare prijs (helaas worden ze niet meer gemaakt). In de stroomlijn-bagagepunt kun je 65 liter boodschappen kwijt (bijna een heel winkelwagentje) terwijl je zomaar 3-4 km/h cadeau krijgt! Handig voor boodschappen, waterdicht en kan nog op slot ook. Het kussen is een home-made van de Liggende Hollander, die wat extra ventilatie geeft. Later heb ik de V-brakes toch weer vervangen door hydraulische Magura's (goedkoop bleek weer eens duurkoop). De V-brakes maakten zoveel lawaai dat je een bel niet nodig had, en de remblokjes moesten regelmatig afgesteld worden. Behalve dat de Magura's in stilte hun werk doen en goed remmen, stellen de remblokjes zich automatisch af. Om van het ketting- en derailleur onderhoud af te komen heb ik een nieuw soort derailleur uitgevonden, helaas bleek er al een patent te liggen op iets wat er op leek. Jammer!

Na jaren elke dag naar m'n werk (16, 22 en later 7 km met 30-35 km/u, gratis fitness!) reis ik nu noodgedwongen met de trein. Maar als ik thuis ben gebruikte ik 'm eigenlijk overal voor. Als ik eens voor een snelle boodschap de hybride van mijn vrouw leen, zit ik me eigenlijk de hele tijd te ergeren aan de lage snelheid, de grote luchtweerstand, de trappers die in een bocht de grond raken en vooral de zadelpijn die al na 10 minuten opkomt!! Ook op fietsvakantie bleek de snelheid, het comfort en de ruime bagageruimte superieur. Nu nog een keer proberen in de bergen....

Verkocht
Wegens de aankoop van een Challenge Seiran was de Blue Glide te koop en is inmiddels verkocht. Ik had nog even de hoop dat mijn vrouw hem zou gaan gebruiken, maar dat gaat niet gebeuren. Een fijne fiets, waar de nieuwe eigenaar hopenlijk nog veel plezier aan heeft.